Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Wat is de SOLIDWORKS Toolbox?

Wat is de SOLIDWORKS Toolbox?

08/03/2024

De SOLIDWORKS Toolbox is een bibliotheek binnen SOLIDWORKS 3D CAD met standaard componenten die je met één muisklik aan je ontwerpen toevoegt. Omdat je zo productiever te werk kunt gaan, vermindert de toolbox de tijd die nodig is om een ontwerp te maken.

Sneller en slimmer producten ontwikkelen is aan de orde van de dag. Maar hoe zorg je er nu voor dat de productiviteit binnen je organisatie omhoog gaat? Een eenvoudige en betaalbare manier om de productiviteit op te schroeven is de SOLIDWORKS Toolbox. In dit artikel lees je welke standaard componenten je in de toolbox vindt en hoe je deze gebruikt. Ook vind je meer informatie over het installeren en zelf inrichten van de bibliotheek.

Standaard componenten SOLIDWORKS Toolbox

De SOLIDWORKS Toolbox bevat een uitgebreide lijst met standaard componenten die je aan je ontwerpen kunt toevoegen. Alle gangbare internationale standaarden worden ondersteund, zoals: ANSI, AS, GB, BSI, CISC, DIN, GB, ISO, IS, JIS, en KS.

Binnen de SOLIDWORKS bibliotheek vind je de volgende hardware:

 • Lagers
 • Bouten
 • Moeren
 • Schroeven
 • Noten
 • Pinnen
 • Sluitringen
 • Borgringen
 • Jig bussen
 • PEM® inzetstukken
 • Nokken
 • Tandwielen
 • Tandriemschijven
 • Staalprofielen
 • Aluminium profielen
 • Unistrut®
Toolbox

Zo gebruik je de toolbox

Binnen de toolbox vind je eenvoudig de onderdelen waar je naar op zoek bent. De componenten zijn per standaard (ANSI, ISO, BSI, etc.) in mappen ingedeeld. Ben je op zoek naar moeren met een specifieke gatgrootte of schroeven met een bepaalde draaddikte? Geef dan van tevoren de gewenste grootte of dikte aan en met één klik ben je bij het onderdeel dat je zoekt.
Heb je een standaard component in de bibliotheek gevonden die je aan je ontwerp wilt toevoegen? Dan is het gewoon een kwestie van het onderdeel op de juiste plaats in je ontwerp slepen. Van sommige componenten wordt de grootte automatisch aangepast op basis van de geometrie waar je ze naartoe sleept. In slechts een paar klikken worden bouten, ringen en moeren juist gemonteerd.

SOLIDWORKS Toolbox installeren

De SOLIDWORKS Toolbox is inbegrepen bij SOLIDWORKS Professional en SOLIDWORKS Premium licenties. Bij het installeren van SOLIDWORKS krijg je de optie om gelijktijdig de toolbox te installeren. De toolbox is een add-in op de software. Dit betekent dat je na het installeren nog niet meteen toegang hebt. Je moet de add-in namelijk eerst aanzetten binnen SOLIDWORKS.

Dit kun je eenmalig doen, maar je kunt er ook voor kiezen om de toolbox in het vervolg automatisch te laten opstarten wanneer je SOLIDWORKS opstart. Om de toolbox te activeren ga je naar Tools > Add-ins. Binnen dit menu vind je alle add-ins en selecteer je eenvoudig welke hiervan samen met SOLIDWORKS opgestart mogen worden.

Zelf de SOLIDWORKS Toolbox inrichten

Het kan voorkomen dat je sommige standaarden of componenten nooit gebruikt. Het is daarom mogelijk om de SOLIDWORKS Toolbox zelf in te richten, zodat je alleen nog een overzicht hebt van alle standaarden en componenten die je daadwerkelijk gebruikt.

Ook is het mogelijk om een map met favorieten te maken. Binnen deze map vind je snel alle componenten die je als favoriet hebt opgeslagen. Tot slot kun je zelf onderdelen aan bestaande toolbox mappen toevoegen, of nieuwe mappen creëren.

Eigenschappen koppelen

Alle SOLIDWORKS Toolbox componenten bevatten standaard eigenschappen die je, indien gewenst, kunt aanpassen. Deze eigenschappen bevatten alle basis constructiegegevens van het geselecteerde hardware onderdeel.

Wist je dat je per component ook zelf eigenschappen kunt toekennen? De eigenschappen die je aan de standaard componenten kunt koppelen, zijn onder meer omschrijvingen, artikelnummers en materialen. Deze gegevens zijn handig voor de stuklijst.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.