Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Wat is een BOM – Bill of Material?

Wat is een BOM – Bill of Material?

27/12/2021

Product lifecycle management CAD2M

In de maakindustrie kunnen we niet om de BOM heen, want voor elk product dat je om je heen ziet bestaat een Bill of Material of in het Nederlands: een stuklijst. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.

Wat is een stuklijst?

Eigenlijk is de stuklijst, ook wel BOM, het recept om je product te maken. Uitgewerkt in een logisch en gestructureerd overzicht. Hierin wordt duidelijk welke onderdelen waar en wanneer geproduceerd of ingekocht moeten worden. Waar die onderdelen dan liggen én hoe die onderdelen samen het uiteindelijke product worden.

Stuklijsten worden bedrijfsbreed ingezet

In de stuklijsten komt dus informatie van verschillende afdelingen samen. Denk aan mechanisch ontwerp, elektrisch ontwerp, documentbeheer, inkoop en productie. Dit maakt het meteen ook zo complex om stuklijsten goed te managen en up-to-date te houden. Om het overzichtelijk te houden voor alle afdelingen zijn verschillende versies van Bill of Materials in het leven geroepen:

  • EBOM – Engineering Bill of Material
  • MBOM – Manufacturing Bill of Material
  • PBOM – Purchase Bill of Material
  • SBOM- Service Bill of Material

Wat de verschillen zijn tussen deze Bills of Material dat leggen we hier uit: EBOM, MBOM, niet elke Bill of Material is hetzelfde.

Taco telefooon contact CAD2M

Kostenoverzicht

Laten we een auto als voorbeeld nemen, je kunt je voorstellen dat je een zeer uitgebreide Bill of Material krijgt, want uit hoeveel onderdelen bestaat een auto wel niet? Denk ook aan alle schroeven, lijm, olie, lak en noem maar op. Veel kleine basismaterialen liggen vaak op voorraad. Toch worden ook alle ‘kleine’ artikelen, zoals schroeven opgenomen in de BOM van een auto. Op die manier heb je meteen een actueel en compleet kostenoverzicht en kun je ook de verkoopprijs bepalen voor een offerte.

Klaar voor productie

De stuklijst beschrijft tot in detail alle onderdelen die nodig zijn en waar je die onderdelen terugvindt in het bedrijf. Maar dan moeten deze onderdelen nog in elkaar worden gezet door de productie, zodat het daadwerkelijke product ontstaat. Op welke manier dit gedaan moet worden, wordt duidelijk in de werkinstructies. Daar staat stap voor stap beschreven hoe het product gemaakt wordt. Dit voorkomt fouten en garandeert een bepaalde kwaliteit van je product. Ook dit valt onder de term BOM – Bill of Material, ook wel stuklijst.

Nut van een Bill of Material

Op wat voor een manier je ook produceert Configer to Order (CTO), Engineering to Order (ETO), Make to Stock (MTS), Make to Order (MTO) en of je een heel complex of juist een eenvoudig product maakt? Binnen elke vorm van productie of assemblage worden Bills of Materials samengesteld. Want niet alleen voor het produceren van je product is een Bill of Material essentieel, maar het levert je meer op.

Informatie voor de toekomst

Goed bijgehouden Bills of Materials geven veel informatie voor de toekomst. Wil je een verbeterde versie maken van je product dan heb je binnen no time de perfecte basis al klaar liggen. Ook de oplossingen van eventuele problemen aan je product, tijdens de ontwerpfase of als het product al op de markt is, kun je als revisies opnemen in de Bill of Material.

Levenscyclus van je product

Weet je dat bepaalde onderdelen op den duur vervangen moeten worden? Zet het dan ook in je Bill of Material. Zo bewaak je de complete levenscyclus van je product en kun je de kwaliteit blijven garanderen.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant