Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

08/03/2024

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.
Product lifecycle management CAD2M

Wat is een bill of material?

Eigenlijk is de stuklijst, ook wel de bill of material (BOM) genoemd, het recept om je product te maken. Uitgewerkt in een logisch en gestructureerd overzicht. Hierin wordt duidelijk welke onderdelen waar en wanneer geproduceerd of ingekocht moeten worden. Waar die onderdelen dan liggen én hoe die onderdelen samen het uiteindelijke product worden.

Het is dan van belang dat je dit ‘recept’ zo overzichtelijk mogelijk houdt. Hoe je jouw stuklijst(en) ordent, lees je in het artikel in ons kenniscentrum ‘Orden je stuklijst als een pro‘.

Voordelen van een bill of material

Een goede stuklijst biedt voordelen, met name in de wereld van productie en engineering. Enkele van deze voordelen zijn:
  • Dat een bill of material zorgt voor een gedetailleerd overzicht van benodigde materialen. Dit is essentieel voor het bijhouden van de voorraad.
  • Door een duidelijke lijst van onderdelen en componenten kunnen fabrikanten hun productieprocessen beter plannen en beheren.
  • Het nauwkeurig in kaart brengen van materialen helpt bedrijven om kosten te beheren door efficiënter in te kopen.
  • Met een bill of material controleer je of de juiste materialen worden gebruikt, waardoor de kwaliteit van producten blijft gewaarborgd.
Bill of Material CAD2M webinar

Verschillende bill of materials

In de bill of material komt dus informatie van verschillende afdelingen samen. Denk aan mechanisch ontwerp, elektrisch ontwerp, documentbeheer, inkoop en productie. Dit maakt het meteen ook complex om stuklijsten goed te managen. Om het overzichtelijk te houden voor alle afdelingen zijn verschillende versies soorten bill of materials in het leven geroepen, namelijk:

EBOM: Engineering Bill of Material

Voor het produceren van een product heb je een 3D CAD ontwerp nodig. Deze bestaat uit een mechanisch ontwerp, wat kan worden aangevuld met een elektrisch, hydraulisch of software ontwerp. Al deze ontwerpen samen noemen we een multi-CAD ontwerp, waaruit de EBOM ontstaat.

MBOM: Manufacturing Bill of Material

Om het product te produceren is er meer nodig dan er op een EBOM te lezen is. Denk aan extra onderdelen, zoals olie of vet, die bij een product geleverd moeten worden. Maar ook welke gereedschappen er nodig zijn voor productie. Deze informatie geven we weer in de MBOM.

PBOM: Purchase Bill of Material

Vanuit het ontwerp wordt bepaald welke onderdelen van de productsamenstelling zelf geproduceerd kunnen worden. Deze onderdelen komen op de EBOM terecht. maar voor sommige onderdelen kan de keus worden gemaakt om deze elders in te kopen. Deze onderdelen zet je op de PBOM.

SBOM: Service Bill of Material

Zijn er onderdelen aan vervanging toe? Denk aan een onderhoudsbeurt van een auto. Wanneer en hoe je een onderdeel vervangt, wordt duidelijk in de SBOM, zodat ook informatie voor ieder beschikbaar is en de kwaliteit van je product in tact blijft.

Webinar: Van engineering- naar productiestuklijst

CAD2M’er Martijn vertelt meer over het verschil tussen de EBOM, MBOM en SBOM. Maar ook hoe je van een EBOM tot een MBOM komt. En hoe ga je in deze om met revisies en stuklijsten?

Bekijk het webinar
Van engineering- naar productiestuklijst Webinar

Hoe maak je een bill of material in SOLIDWORKS?

Om een bill of material te maken in SOLIDWORKS, volg je een aantal basisstappen. De specifieke stappen kunnen enigszins variëren en is onder andere afhankelijk van de SOLIDWORKS versie die je gebruikt. Over het algemeen volg je het volgende proces.

  1. Ontwerp de onderdelen. Zorg ervoor dat alle onderdelen van je samenstelling zijn ontworpen in SOLIDWORKS en dat ze correct zijn samengevoegd tot een samenstelling (assembly).
  2. Open de samenstelling. Open het bestand van de samenstelling waarvoor je een bill of material wilt maken.
  3. Voeg een BOM-weergave toe. Navigeer naar het tabblad ‘Tabellen’ in de werkbalk bovenaan en selecteer ‘Bill of Materials’.
  4. Configureer de bill of material. Je ziet een venster waar je verschillende opties kunt instellen voor je stuklijst. Hier kies je welke informatie je op wilt nemen in de BOM, zoals nummer, naam, hoeveelheid, materiaal, etc.
  5. Plaats de BOM in je tekening. Nadar de gewenste opties zijn geselecteerd en ingevoerd, klik je op ‘OK’. SOLIDWORKS voegt de stuklijst nu toe aan de tekening.  Je kunt het vervolgens verplaatsen en opmaken naar wens.
  6. Werk de BOM bij indien nodig. Breng je wijzigingen aan in je samenstelling? Dan moet je mogelijk de BOM bijwerken. Dit doe je met een rechtermuisklik op de BOM in de tekening. Kies vervolgens voor ‘Update’.
  7. Sla de tekening op. Vergeet niet om de tekening op te slaan nadat de stuklijst is toegevoegd en bijgewerkt.

Omgaan met revisies en stuklijsten

In het hierboven genoemde webinar gaan we dieper in op het omgaan met revisies en de bill of material. Het komt eigenlijk neer op het nagaan welke onderdelen of componenten gewijzigd, toegevoegd of verwijderd zijn tijdens de revisie. Je werkt vervolgens de samenstelling bij en update de bill of material. Bekijk het webinar ‘Van engineering- naar productiestuklijst‘ voor meer informatie.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

De overeenkomsten én verschillen tussen PDM en PLM

De overeenkomsten én verschillen tussen PDM en PLM

PDM is een methodiek voor het beheren van productdata, wijzigingen in ontwerpen en eventuele problemen die zich tijdens de ontwerp- en ontwikkelfase kunnen voordoen. Het is onmisbaar in een efficiënt productontwikkelingsproces en speelt een cruciale rol binnen PLM. PLM pakt het stokje over waar PDM ophoudt en is een allesomvattende strategie voor het beheersen en optimaliseren van alle bedrijfsprocessen die betrokken zijn bij de hele levenscyclus van een product.