Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Wat te doen met de melding ‘Available system memory is critically low

Wat te doen met de melding ‘Available system memory is critically low

16/01/2024

Krijg jij wel eens de melding 'available system memory is critically low’ tijdens het ontwerpen? Ontdek waarom en wat je moet doen om deze melding niet meer te krijgen!
Melding 'Available system memory is critically low' tackelen
Wanneer je bezig bent met ontwerpen in SOLIDWORKS, wordt het gebruik van het computergeheugen bijgehouden. Dat is handig, want wordt er te veel van dit geheugen gebruikt, kan het zijn dat je PC vastloopt. Om te voorkomen dat dit gebeurt voordat je jouw werk hebt opgeslagen, is er een melding ‘available system memory is critically low’. Hierdoor anticipeer je vroegtijdig op een te vol computergeheugen.

Commit Charge

Eén van de bronnen die het werkgeheugen dat SOLIDWORKS gebruikt bijhoudt is ‘Commit Charge’. Windows geeft een limiet voor de Commit Charge, welke is gerelateerd aan het Random Acces Memory (RAM) en de grootte van de Page file (Virtual geheugen). Wanneer je 32 GB aan RAM geheugen hebt en je paging file is 8 GB, dan is je ‘Commit Charge’ limiet 40 GB.

Windows geeft niet meer geheugenruimte weg aan processen die niet volledig gedaan kunnen worden. Als de limiet bereikt is, worden alle processen instabiel. SOLIDWORKS houdt in de gaten hoe dicht je bij het limiet zit en geeft een waarschuwing als er 78% van je ‘Commit Charge’ limiet is gebruikt.

Toekennen virtueel geheugen

Wanneer je op 78% zit en je ontvangt de waarschuwing. Wat moet je dan doen? Controleer altijd als eerste je paging file size configuratie. Het is aanbevolen om hier de ‘Custom Size’ te gebruiken. Dat doe je als volgt:
 1. Ga naar je configuratiescherm > Systeem
 2. Klik op ‘Advanced system settings’
 3. In het ‘Performance’ venster klik je op ‘Settings’
 4. Ga naar het ‘advanced’ tabblad
 5. Klik onder de ‘Virtual memory group’ op ‘Change’
 6. Zet deze op ‘Custom size’ en vul 1.5 keer je RAM geheugen in (Let op: deze ruimte wordt van de C:/ schijf gereserveerd. De ruimte moet wel beschikbaar zijn. Bij 64 GB of meer adviseren we 1 keer aan te houden.)
 7. Herstart je computer
Door deze stappen te doorlopen komt er meer geheugen vrij voor Windows en andere processen. Wanneer je geen paging file hebt zal Windows alles aan RAM moeten gebruiken voor de processen. Het kan voorkomen dat één proces al 2 GB aan geheugen gebruikt, tegelijk met andere processen die 500 MB gebruiken. Windows moet al 2 GB aan RAM geheugen reserveren waar geen ander proces aan mag komen.

Blijft de melding?

Het kan gebeuren dat de melding terug blijft komen. Het is dan van belang om te kijken welke processen het meeste van het geheugen gebruiken. Om hierachter te komen volg je de volgende stappen:
 1. Houdt de knoppen Ctrl.-Alt-ESC tegelijk ingedrukt. Hiermee start je de Task Manager
 2. Ga naar het tabblad ‘performance’ en klik op ‘open resource monitor’
 3. Ga naar het tabblad ‘Memory’
 4. Ga naar de ‘Commit (KB)’ kolom en sorteer het gereserveerde geheugen van hoog naar laag

De processen die bovenaan staan, vragen het meeste van je geheugen. Beëindigen een proces waarvan je denkt deze niet meer nodig te hebben. Als een proces nodig is voor Windows, zoek dan uit waarom dit zoveel geheugen gebruikt. Als het geen SOLIDWORKS processen zijn en je hebt meer hulp nodig neem dan contact op met ons via de Helpdesk.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.