Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Wat zijn de pc systeemvereisten voor SOLIDWORKS 3D CAD?

Wat zijn de pc systeemvereisten voor SOLIDWORKS 3D CAD?

12/02/2024

Voor het gebruik van SOLIDWORKS 3D CAD heb je een geschikte pc nodig met voldoende rekenkracht en grafisch vermogen om jouw versie van SOLIDWORKS te kunnen draaien. Vanuit onze softwareleverancier zijn er enkele systeemvereisten opgesteld waar de pc minimaal aan moet voldoen. In dit artikel vertellen we je hier graag meer over.

Wil je weten of jouw pc geschikt is voor SOLIDWORKS 3D CAD? Of ben je van plan een nieuwe pc aan te schaffen en wil je er zeker van zijn dat deze aan de systeemvereisten voldoet? Lees hier meer over de minimale hardwarevereisten, de compatibiliteit met verschillende (besturings)systemen, alsook de vereisten voor 3DEXPERIENCE® SOLIDWORKS en SOLIDWORKS Cloud.

Minimale hardwarevereisten

Om de laatste versies van SOLIDWORKS 3D CAD (2022, 2023 en 2024) soepel te kunnen draaien, heb je een pc met de volgende hardwarespecificaties nodig:

  • Processor: 64-bit, Intel of AMD
  • RAM-geheugen: 16 GB of meer
  • Een ondersteunde grafische kaart (zoals AMD Radeon Pro W6800 of NVIDIA Quadro RTX 6000)
  • Voldoende opslagruimte (HDD/SSD) voor het installeren van de software en het opslaan van bestanden

Let op: het gaat hier dus om de minimale systeemvereisten voor SOLIDWORKS 3D CAD. Wij adviseren om altijd te kiezen voor 32 GB aan RAM-geheugen of tenminste 64 GB, indien je werkt met grote datasets of gebruikmaakt van Simulation. Daarnaast raden wij het aan om een primaire SSD van 256 GB of meer te gebruiken voor het installeren van SOLIDWORKS en Windows en een secundaire SSD voor het opslaan van bestanden. Zo ben je verzekerd van de beste prestaties.

PDM op laptop

Single- of multi-core processor?

In de basis is SOLIDWORKS 3D CAD voornamelijk ‘single-core’ software. Dit betekent dat de meeste processen binnen de oplossing door één core worden uitgevoerd. Hierbij geldt: hoe sneller, hoe beter. Wanneer we kijken naar de systeemvereisten voor SOLIDWORKS 3D CAD kun je dus het beste kiezen voor een processor met minder cores en een hoge kloksnelheid.

Voor de meeste processen is het aantal cores van ondergeschikt belang. Draai je echter vaak simulaties of moet je veel renderen? Dan doe je er wel goed aan om te kiezen voor een processor met bijvoorbeeld vier cores. In alle andere gevallen gaat snelheid boven het aantal cores.

(Besturings)systeem

In onderstaand overzicht vind je meer informatie over de compatibiliteit van verschillende (besturings)systemen met de verschillende versies van SOLIDWORKS:

Windows 11, 64-bit
Windows 10, 64-bit
Windows Server 2022
Windows Server 2019
Windows Server 2016
Microsoft SQL 2022
Microsoft SQL 2019
Microsoft SQL 2017
Microsoft SQL 2016
Microsoft Word & Excel
SOLIDWORKS 2022

(vanaf SW 2022 SP2)

(vanaf SW 2022 SP4)

(SQL 2019 CU4 vereist)
2016, 2019 of 2021 (vanaf SW 2022 SP2)
SOLIDWORKS 2023

(vanaf SW 2023 SP2)

(SQL 2019 CU4 vereist)
2016, 2019 of 2021
SOLIDWORKS 2024

(t/m SW 2025)

(SQL 2019 CU4 vereist)
(t/m SW 2025)

(t/m SW 2024)
2021

Let op: Windows Home Editions en Windows To Go worden niet ondersteund. Ook raden we het aan om altijd de laatste Microsoft updates van Windows en Office op je pc te installeren voor de beste prestaties.

3DEXPERIENCE® SOLIDWORKS

Werk je met 3DEXPERIENCE® SOLIDWORKS? Dan wil je vast weten of bovenstaande systeemvereisten voor SOLIDWORKS ook voor jou gelden. Het antwoord hierop is “ja”. De systeemvereisten voor SOLIDWORKS 3D CAD gelden ook voor 3DEXPERIENCE® SOLIDWORKS. Dit komt omdat je de software nog steeds op je pc installeert. Voor de rollen die je binnen het platform in de browser gebruikt, gelden deze eisen echter niet.

SOLIDWORKS Cloud

Langzaam maar zeker bewegen we ons richting een situatie waarin een groot deel van de taken die we op onze pc uitvoeren in de cloud plaatsvindt. Werken in de cloud wordt de norm. Dit zien we ook bij het maken van 3D ontwerpen.

Daar waar je bij 3DEXPERIENCE® SOLIDWORKS nog steeds een geschikte pc nodig hebt met de juiste vereisten voor het installeren van SOLIDWORKS, is bij SOLIDWORKS Cloud de hardware van ondergeschikt belang. Deze oplossing is volledig cloudgebaseerd. Je werkt vanaf het 3DEXPERIENCE® platform. Een snelle, stabiele internetverbinding is alles wat je nodig hebt om van start te kunnen.

Lees meer over 3DEXPERIENCE® op onze 3DEXPERIENCE® platform pagina.

3DEXPERIENCE

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.