Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > ​Wat zijn de voordelen van FDM 3D printers?

​Wat zijn de voordelen van FDM 3D printers?

03/07/2018

FDM printen

Er bestaan veel verschillende technieken in 3D printen. De meest bekende printtechnieken zijn: Selective Laser Sintering (SLS), Stereolithografie (SLA) en Fused Deposit Modeling (FDM). Wat de verschillen tussen deze technieken zijn en waarom 3D printen met een FDM printer heel toegankelijk is en je veel keuze vrijheid geeft leggen we in dit artikel uit.

SLS – Selective Laser Sintering

Selective Laser Sintering is een printtechniek waarbij objecten laag voor laag worden opgebouwd door het versmelten van poeder met behulp van een laser. De verschillende lagen poeder worden door middel van versmelting (sintering) hard gemaakt, waardoor de lagen zich met elkaar mengen en uiteindelijk samen een 3D object vormen. Het poeder dat niet versmolten wordt, fungeert als ondersteunend materiaal voor het model. Tijdens de eindbewerking van het 3D object wordt dit losse poeder met behulp van lucht verwijderd.

FDM – Fused Deposit Modeling

FDM is een techniek gebaseerd op extrusie. Door een printkop (nozzle) wordt een gesmolten laagje kunststof (filament) neergelegd op het printbed, wat vervolgens hecht. Zodra de eerste laag is ‘getekend’, zakt het printbed naar beneden en wordt een nieuwe laag op de voorgaande laag gebouwd. Dit wordt een bepaalde tijd herhaald, wat uiteindelijk resulteert in een model.

Lagere kosten

Wanneer men kiest voor de FDM technologie, is dit meestal om de lagere kosten, het gebruikersgemak en de keuzevrijheid die bij deze techniek komen kijken. Ten opzichte van de andere technieken is FDM een stuk goedkoper. Deze 3D printers zijn in aanschaf veel voordeliger maar ook de materiaalkosten, het filament, liggen veel lager. Het poeder dat gebruikt wordt bij SLS en het vloeistof bij SLA zijn in verhouding erg prijzig. Hierdoor is de FDM technologie zeer aantrekkelijk voor bedrijven die willen beginnen met 3D printen voor prototyping of kleine series.

Ruime keuze aan materiaalsoorten

Doordat er veel keuze is in filament, kunnen bedrijven op een snelle en goedkopere manier switchen tussen de verschillende materiaalsoorten. Moet je product tegen hitte kunnen, of juist niet vermoeid raken bij een repeterende beweging, of moet het juist niet breken wanneer het valt? Met een FDM 3D printer kies je voor elk product het juiste filament. De dddrop printers hebben twee printkoppen waardoor er zelfs meerdere materialen tegelijk geprint kunnen worden. Dit maakt het mogelijk om complexe modellen te printen, die met de traditionele technieken niet te maken zijn. In dit geval wordt de extra printkop gebruikt voor supportmateriaal zoals HIPS of PVA. Dit materiaal wordt later weggehaald waardoor bijvoorbeeld holle ruimtes kunnen ontstaan. Een andere mogelijkheid is het printen van meerdere kleuren.

Minder tijdroven

De prints van een FDM printer hebben, wanneer er zonder supportmateriaal geprint wordt, geen nabewerking meer nodig, Je haalt je product van het printbed en het is klaar voor gebruik. Je hoeft geen poeder van het bed te kloppen of met vloeistoffen te spelen die erg kostbaar zijn.

Plug & play

Ten slotte worden de FDM 3D printers steeds eenvoudiger in gebruik, zeker in vergelijking met de andere technieken. Uit de praktijk blijkt dat men deze techniek een stuk sneller oppakt en eenvoudiger uitvoert. Door de vaak standaard meegeleverde profielen per filament, hoeft je zelf niet uit te zoeken met welke instellingen je moet printen. Hierdoor is de FDM techniek aantrekkelijk voor bedrijven die weinig tot geen ervaring hebben met 3D printen, maar ook voor bedrijven die al enige ervaring hebben.

Overweeg je zelf een professionele 3D printer te kopen?

De mogelijkheden met CAD2M en Additive Manufacturing zijn eindeloos. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er
Taco Willemsen

Dit vind je vast ook interessant