Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Wat zijn gestandaardiseerde producten?

Wat zijn gestandaardiseerde producten?

12/07/2022

Loop je vaker tegen dezelfde pijnpunten tijdens het verwerken van orders? Ontdek dan alles over de definitie van Standaardisatie.
3DX Standaardisatie

Wanneer je als bedrijf een product ontwikkelt, wil je bij iedere nieuwe versie van het product verbeteringen doorvoeren. Maar wanneer je te maken hebt met een hoog aantal nieuwe orders, houd je minder tijd over voor het aanpakken van de verbeteringen. Hierdoor loop je wellicht vaker tegen dezelfde pijnpunten en deze stapelen zich steeds meer op. Klinkt dit bekend? In dit artikel vertellen we meer over het begrip: Standaardisatie.

Een productstandaard

Met een productstandaard bedoelen we een 3D CAD model die als basis fungeert voor al je orders en projecten. Bij een nieuwe order start je altijd met het productstandaard. Het productstandaard staat echter los van de orders en dit 3D CAD model wordt continu voorzien van verbeteringen. 

Alle betrokkenen binnen de ontwikkeling van je product dienen toegang te hebben tot het productstandaard om deze te kunnen kopiëren en te produceren, maar óók door er voorstellen van verbetering op los te laten.

Dient het productstandaard gewijzigd te worden? Dat kan wanneer alle betrokkenen hiermee akkoord gaan. Op die manier blijft het productstandaard beschermd tegen vervuiling, verwaarlozing en het verlies van kennis.

Standaardisatie CAD2M

Je product standaardiseren

Goed, je bent ervan overtuigd dat een productstandaard jou verder gaat helpen bij het verbeteren van je product en het versnellen van processen. Maar waar begin je? Hieronder staan een aantal stappen weergegeven waar je rekening mee moet houden.

1. Leg van tevoren vast welke producten je gaat standaardiseren
Dit kun je op basis van jouw binnenkomende orders doen. Welk product is het meest verkocht, inclusief alle variaties?

2. Analyseer eventuele verbeteringen van je product
Analyseer het product op eventuele verbeteringen die invloed hebben op bijvoorbeeld het aantal bewerkingen, de hoeveelheid materiaal en de transportkosten. 

3. Leg productgegevens vast
Zeer belangrijk is het om bepaalde productgegevens, zoals benamingen of benodigde productiemiddelen vast te leggen en te communiceren met alle betrokkenen. Hierdoor creëer je consistentie binnen je communicatie en dát voorkomt vertraging in je processen.

4. Bouw het productstandaard parametrisch op
Door het productstandaard parametrisch op te bouwen, versnel je het maken van varianten op het product. Door slechts enkele verschillende parameters aan te passen, wijzigt het product. Door parameters te ontwikkelen en toe te voegen verkort je de engineeringstijd en minimaliseer je het aantal fouten.

Parametrisch ontwerpen:
is ontwerpen waarbij aan de hand van vooraf vastgestelde parameters een ontwerp van een gebouw of product wordt gegenereerd.

5. De productstandaard beheren
Doordat de markt continu in beweging is en productietechnieken en klantbehoeften veranderen dien je het product op allerlei zaken aan te laten sluiten. Daarom moet een gestandaardiseerd product onderhouden worden.

Bekijk onze webinar over Standaardisatie

In een half uur durende webinar vertellen CAD2M’ers Martijn en Vincent je meer over het maken van maatwerk producten binnen een gestandaardiseerd productieproces.

Webinar bekijken

Het resultaat van standaardisatie

Door het standaardiseren van je product zorg je voor een optimaal productstandaard, dat telkens als basis fungeert voor een nieuwe order. Doordat het productstandaard van de nieuwste verbeteringen is voorzien, werk je altijd met het juiste ontwerp. Daarbij maak je door met het productstandaard te starten in een kortere tijd de order af.

Eventuele fouten in reeds geproduceerde orders komen niet terug bij een nieuwe order, doordat je telkens bij de basis van het gestandaardiseerde product blijft.

Standaardisatie kan eenvoudig of complex zijn. Dat is per organisatie en product afhankelijk. We gaan over jouw standaardastieproces graag met elkaar in gesprek.

Ben jij klaar voor Product Life Cycle Management?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

De overeenkomsten én verschillen tussen PDM en PLM

De overeenkomsten én verschillen tussen PDM en PLM

PDM is een methodiek voor het beheren van productdata. Voor het centraal opslaan en delen van productdata kun je een PDM systeem gebruiken. Het is onmisbaar in een efficiënt productontwikkelingsproces en speelt een cruciale rol binnen PLM. PLM is een allesomvattende strategie voor het beheersen en optimaliseren van alle bedrijfsprocessen die betrokken zijn bij de hele levenscyclus van een product.

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.