Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > Zo maak je een bol (sphere) in SOLIDWORKS

Zo maak je een bol (sphere) in SOLIDWORKS

13/12/2023

Ontdek in dit artikel hoe je een bolle vorm ontwerpt, ook wel genoemd: de ‘sphere’.
Zo maak je een bol in SOLIDWORKS
Iedere engineer is ooit met de kleine dingen begonnen. Dat hij of zij nu vliegtuigen, auto’s of andere high-end apparatuur ontwerpt is mooi, maar het is goed om dat eerste in het achterhoofd te houden. Zo ook bij het lezen van dit artikel. Je ontdekt hier hoe je een bolle vorm ontwerpt, ook wel genoemd: de ‘sphere’.

Primitieve vormen

Wanneer we het binnen 3D ontwerpen hebben over primitieve vormen, hebben we het over de basis vormen of eenvoudige vormen. Denk bijvoorbeeld aan driedimensionale vormen als kubussen (cube), bollen (sphere) en piramides (pyramid).

Begin met een schets

Om een bol (sphere) te ontwerpen doorloop je een aantal stappen, namelijk:

  1. selecteer eerst een ‘sketch plane’;
  2. schets een halve cirkel;
  3. ga naar het tabblad ‘Features’ in de ‘Command Manager’ en selecteer ‘Revolve Boss/Bass’;
  4. selecteer nu de lijn in de halve cirkel als draaias. Geef de hoeveelheid van de omwenteling op en druk op het groene vinkje om de sphere te genereren.

Volle of holle bol

In SOLIDWORKS wordt de term ‘revolve’ gebruikt om een functie aan te duiden waarmee je een 2D schets rond een as kunt draaien om een 3D ontwerp te maken. Deze functie staat bekend als ‘Revolve Boss/Base’ of ‘Revolve Cut’. Afhankelijk van of je materiaal toevoegt of verwijdert.

Wanneer je een volle bol (sphere) hol wilt maken, zijn er een paar manieren om de vorm uit te hollen nadat hij gemaakt is (bijvoorbeeld met behulp van de ‘Shell’ functie).

Selecteer de lijn die de centraal door de cirkel loopt en selecteer de optie ‘for construction’ in de ‘line properties’. Hiermee vertellen we SOLIDWORKS dat de bol hol moet worden. In de in te stellen parameters daaronder stel je de wanddikte in van de bol.

Om je resultaten te verifiëren, gebruik je tools als ‘Thickness Analysis’ (te vinden onder het tabblad ‘Evaluate’ in de ‘Command Manager’). Wil je alleen de holle bol zien? Dan gebruik je de tool ‘Section View’ om de doorsnede van je vorm te bekijken.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant