Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > On premise versus cloud: wat zijn de verschillen en voordelen?

On premise versus cloud: wat zijn de verschillen en voordelen?

08/09/2023

Bij CAD2M bieden we verschillende software oplossingen aan, zowel on premise als in de cloud, die technische maakbedrijven helpen groeien. Vraag je je af wat termen als on premise en in de cloud precies inhouden? Of wil je beide opties tegen elkaar afwegen? Wij vertellen je graag meer over de verschillen en voordelen.

De tijd dat je software standaard op je pc installeerde en ook de bestanden lokaal opsloeg, hebben we inmiddels achter ons gelaten. Steeds meer software oplossingen zijn ook als cloud variant te verkrijgen. Hetzelfde geldt voor SOLIDWORKS. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen on premise en cloud, alsook de voordelen.

On premise

Wanneer we kijken naar software oplossingen als SOLIDWORKS 3D CAD of SOLIDWORKS PDM, wil on premise zeggen dat je de software op je eigen servers en computers installeert. De software kun je dan ook alleen op de computers waarop je het geïnstalleerd hebt openen.

Cloud

Bij cloud oplossingen draait de software niet lokaal op computers en servers die je zelf in beheer hebt, maar online op externe servers. Via je internetbrowser open je de software. Dit kan via ieder device met een stabiele internetverbinding, waar je ook bent.

Verschuiving in de markt

Daar waar on premise vroeger de standaard was, zien we nu juist dat steeds meer bedrijven kiezen voor werken in de cloud. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Werken in de cloud kent namelijk verschillende interessante voordelen ten opzichte van on premise, waar locatieonafhankelijk werken er één van is.

On premise versus cloud

Om on premise en cloud gemakkelijk met elkaar te kunnen vergelijken, vind je hieronder een vergelijkingstabel met de belangrijkste verschillen op een rijtje. Aan de hand van deze tabel kun je zelf bepalen welke optie het beste bij jouw bedrijf past.
On premise
Lokale installatie op eigen servers en computers
Software alleen te openen op pc waarop het geïnstalleerd is
Locatieonafhankelijk werken is veel complexer of zelfs helemaal niet mogelijk
Pc moet aan bepaalde systeemvereisten voldoen
Iedereen kan gebruikmaken van de software op het device waarop het geïnstalleerd is
Gegevens sla je lokaal op je pc op
Hoge aanloopkosten omdat je vooraf moet investeren in on premise hard- en software
De software moet je zelf handmatig updaten
De capaciteit van de software is lastiger aan de veranderende bedrijfsbehoeften aan te passen
Cloud
Software draait online op externe servers
Software te openen via ieder device met een stabiele internetverbinding
Werk overal, vanaf ieder device, waar je ook bent
Je hebt alleen een stabiele internetverbinding nodig
Persoonsgebonden: alleen degenen met een geldige licentie kunnen van de software gebruikmaken
Gegevens worden opgeslagen in de cloud
Je betaalt per gebruiksperiode (bv jaarlijks of per kwartaal) via een pay for use-model (SaaS, Software as a Service)
Omdat updates automatisch worden uitgevoerd, werk je altijd met de laatste versie van de software
Zeer schaalbaar, waardoor de software kan meegroeien met jouw bedrijf

Uiteraard staan we altijd voor je klaar om je vragen omtrent on premise en cloud te beantwoorden en voorzien we je graag van passend advies. Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder zodat je de juiste keuze kunt maken.

Hybride aanpak

Naast on premise (100 procent lokaal) en cloud (100 procent online), is er ook nog een derde mogelijkheid: hybride. Bij deze aanpak worden beide oplossingen gecombineerd. Zo installeer je bepaalde bedrijfsapplicaties lokaal, dus on premise, terwijl je andere via de cloud gebruikt.

Een mooi voorbeeld van een hybride aanpak is 3DEXPERIENCE® SOLIDWORKS. Om te kunnen ontwerpen in de vertrouwde SOLIDWORKS omgeving moet je de software nog steeds op je eigen pc installeren. De rollen op het 3DEXPERIENCE® platform waar je met jouw licentie toegang tot krijgt, bevinden zich echter in de cloud. Met deze rollen kun je onder meer op ieder (mobiel) apparaat online ontwerpen, samenwerken en kennis, ideeën en bestanden delen, ongeacht je eigen locatie of dat van je teamleden.

Onze on premise en cloud oplossingen

Ben je benieuwd welke on premise en cloud oplossingen wij bij CAD2M aanbieden? Op de pagina ‘on premise‘ hebben we alle on premise oplossingen die je bij ons kunt afnemen in een handig overzicht gebundeld. Hetzelfde hebben we gedaan voor onze cloud oplossingen. Deze vind je op de pagina ‘cloud’.

Heb je vragen over Design & Engineering?

Of hebben we naar aanleiding van deze pagina je interesse gewekt? Neem contact met ons op en we vertellen je graag alles. 

Contact met CAD2M'er
Contact Bas CAD2M

Dit vind je vast ook interessant

Product lifecycle management CAD2M
Wat is een Bill of Material (BOM)?

Wat is een Bill of Material (BOM)?

In de maakindustrie kunnen we niet om de Bill of Material heen. Want voor ieder product dat je om je heen ziet, bestaat er een stuklijst, zoals we de Bill of Material ook wel noemen. Hierin staat alles wat je nodig hebt om het product te kunnen maken. Het kan dus gaan over de grondstoffen, maar ook over welke machines in welke volgorde nodig zijn om tot het eindproduct te komen.