Selecteer een pagina
Mill Turn

Mill-Turn

Twee verschillende bewerkingstechnologieën samenbrengen in één machine. Dat is mogelijk wanneer je in het bezit bent van een Mill-Turn machine. Door draaien en frezen te combineren, bewerk je de producten op één machine en in één opspanning. Om het maximale uit je Mill-Turn machine te halen, dien je in het bezit te zijn van een goede post processor en de juiste (CAM) oplossing.

Wat zijn Mill-Turn machines?

Allereerst zoomen we in op de Mill-Turn machine zelf. Een Mill-Turn machine is een CNC machine die zowel kan frezen als draaien. Het kan een freesbank betreffen met extra draai mogelijkheden, of een draaibank met frees mogelijkheden. Door deze technologieën te combineren in één machine, is het mogelijk om complexe producten sneller en nauwkeuriger te produceren. Dit draagt bij aan een snellere doorlooptijd van je productie.
Een DMG Mill-Turn machine
Waar traditionele CNC machines stap voor stap één bewerking uitvoeren, kan een Mill-Turn machine, indien de machine over meerdere turrets of spindels beschikt, gelijktijdig meerdere bewerkingen toepassen.
post-processor_CAD2M

Post processor

Op de pagina over CNC verspanen vertellen we al meer over het belang van een goede post processor. Dit is het bestand dat de door (Solid)CAM gegenereerde gereedschapsbanen omzet in het NC programma. Ook voor bewerkingen die met een Mill-Turn machine worden uitgevoerd moet een post processor zorgen voor de juiste vertaling tussen de gegenereerde gereedschapsbanen en de taal van de machine. Kortom: de post processor zorgt ervoor dat de machine exact hetgeen uitvoert wat in de software wordt gesimuleerd.

Onze Applicatie Consultants weten alles over wat er nodig is om een goede post processor te schrijven. Neem contact op en ze vertellen je graag meer.

Kanaalsynchronisatie

Een CAM oplossing die in staat is om je Mill-Turn machine goed te laten functioneren, is SolidCAM. De module ‘Kanaal Synchronisatie’ zorgt ervoor dat meerdere kanalen gelijktijdig kunnen werken. De bewerkingen kun je met deze module op de meest efficiënte manier combineren en ordenen. De module ondersteunt Mill-Turn functies, zoals:

  • Balanced Rough; Deze functie zorgt ervoor dat twee gereedschappen tegelijkertijd een bewerking uitvoeren. Wanneer je een lang product bewerkt is dit nodig, zodat het product niet buigt vanwege de kracht die er met één gereedschap op wordt uitgeoefend.
  • Parallel Machining; Deze functie is het uiteindelijke resultaat van Kanaal Synchronisatie. Bewerkingen worden parallel uitgevoerd op zowel de hoofd- als de backspindel.
  • Superimposition; De functie die ervoor zorgt dat alle spindels of turrets meebewegen met het product en tegelijkertijd een bewerking uitvoeren.
solidcam-kanaalsynchronisatie
Met de module ‘Machine Simulatie’ simuleer je nauwkeurig je bewerkingen. Op die manier signaleer je vroegtijdig of turrets, spindels en gereedschappen niet met elkaar in aanraking komen.

Door middel van de ‘Machine Preview’ kun je het volledig 3D model van je Mill-Turn machine zien. Hierdoor heb je een duidelijk visueel beeld van de gereedschappen die je toevoegt. Maar ook bij een product overname en bij het instellen van de opspanning.

Automatisering

Automatisering is voor maakbedrijven een steeds interessanter onderwerp. Een Mill-Turn machine biedt dan ook weer andere mogelijkheden omtrent het automatiseren van productieprocessen dan traditionele draai- en freesbanken. Taken als het automatisch beladen van materiaal en het invoeren en verwijderen van onderdelen en klemsystemen – door middel van een robot – worden aangevuld met functies als het automatisch aanvoeren van stafmaterialen. Hierdoor ben je in staat om grotere series te produceren en houdt de operator meer tijd over voor andere activiteiten.

Cyclustijden reduceren

Eén van de doelen na het aanschaffen van een Mill-Turn machine is het verkorten van doorloop- en cyclustijden. Deze tijden worden verkort doordat je draai- en freesbewerkingen combineert in één machine. Een CAM oplossing en een goede post processor dragen tevens bij aan het verkorten van de doorloop- en cyclustijden.

Deze begrippen worden regelmatig met elkaar verward. De doorlooptijd van een product is de periode tussen het plaatsen van een bestelling door de klant en wanneer het desbetreffende product wordt geleverd. En om die te verkorten, verkort je onder andere de cyclustijden. De cyclustijd is de daadwerkelijke tijd om een product te verspanen.

De voordelen op een rijtje

Produceren met een Mill-Turn machine wordt steeds populairder, omdat veel machinefabrieken een vervolgstap willen zetten. Mill-Turn machines bieden een aantal voordelen ten opzichte van traditionele frees- en draaimachines, namelijk:
  • Met Mill-Turn kunnen complexere onderdelen worden gemaakt in één opspanning. 
  • Omdat een Mill-Turn machine meerdere bewerkingen tegelijk kan combineren, wordt de tijd die nodig is om een product te maken verkort.
  • Omdat producten uit één opspanning worden gemaakt, is er bij Mill-Turn sprake van een hogere nauwkeurigheid (kleinere foutmarge). Minder foutmarge leidt uiteindelijk ook tot minder afkeur.
  • De meeste Mill-Turn machines bieden méér mogelijkheden voor het maken van grote series, bijvoorbeeld door geautomatiseerde aanvoer van het stafmateriaal. 
mill-turn omgeving in SolidCAM

Benieuwd naar de mogelijkheden met Mill-Turn?

CAD2M werkt graag met jou aan een zo efficient mogelijk verspaan proces. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er

Een post processor maken voor Mill-Turn

Roderick en Wesley vertellen meer over hoe zij samen met het hele CAM team een traject begeleidden, waarbij ze de CAD-CAM vertaling (postprocessor) maakten voor het aansturen van een nieuwe mill-turn machine.