Al meer dan 85 jaar ontwikkelt en produceert WILA klemsystemen en gereedschappen voor kantpers bouwers en gebruikers. Dat ontwikkelen begint ook bij WILA bij het ontwerpen van het idee en eindigt bij de productie. We spraken met Gerard Slootman, Proces Engineer bij WILA, over de (verbinding tussen) verschillende processen bij het ontwikkelen én produceren van hun producten. Maar ook over de CAD- en CAM software die zij gebruiken.
Over WILA
WILA ontwikkelt en produceert wereldwijd high-end kantpers klemsystemen en gereedschappen. Het doel is het voortdurend ontwikkelen en produceren van deze gereedschappen die de productiviteit en kwaliteit van het buigproces verhogen. WILA telt ruim 350 man personeel met eigen R&D, productie en wereldwijde verkooporganisatie in Nederland, de VS en China.
WILA ontwikkelt en produceert gereedschappen en klemmingen voor kantpers systemen. “Dat doen we wereldwijd”, begint Gerard zijn verhaal. Een kantpers systeem is een machine waarmee je allerlei plaatwerk kunt buigen. “We hebben als organisatie het doel om gereedschappen en klemsystemen te blijven ontwikkelen die de productiviteit én de kwaliteit van buigprocessen verhogen.”
“We ontwikkelen en maken zowel eigen producten – die direct te bestellen zijn en op voorraad liggen – als klantspecifieke producten op aanvraag”, gaat Gerard verder.
Van Design- & Engineering naar Manufacturing
CAD/CAM integratie
“Het 3D CAD model ontwerpen we in SOLIDWORKS en het maken van CAM programma’s doen we met SolidCAM”, vervolgt Gerard. “Doordat deze oplossingen met elkaar communiceren, wordt er bij een eventuele wijziging in het 3D CAD model een melding gegeven aan SolidCAM. Met één druk op de knop voeren we vervolgens een synchronisatie uit, waardoor de bewerkingen worden geüpdatet en aangepast.”
Doordat WILA continu bezig is met het optimaliseren van hun producten, wordt er regelmatig een wijziging in het CAD model gedaan. “Als we vervolgens iedere keer handmatig een nieuw CAM programma moeten maken, kost dat enorm veel tijd. Bovendien verhoogt het de kans op miscommunicatie tussen onze verschillende afdelingen.”
Wat zijn de voor- en nadelen van een geïntegreerde CAD/CAM integratie? Gerard: “Bij grote samenstellingen in SOLIDWORKS, merk je dat de synchronisatie van het CAM programma in SolidCAM iets meer tijd kost. Dat weegt echter niet op tegen de voordelen. Onze manier van werken is namelijk volledig meegenomen bij het inrichten van onze CAD- en CAM omgeving.
Foto: Gerard Slootman bezig met zijn ontwerp in de SOLIDWORKS & SolidCAM omgeving.
Samen groeien
Over CAD2M (en CAD2M’er Aloys Heutink) worden lovende woorden gesproken door Gerard. “De wisselwerking met CAD2M is altijd zeer goed geweest. Wanneer we de Helpdesk nodig hebben, staat men altijd voor ons klaar. Bij het implementeren van SOLIDWORKS en SolidCAM is Aloys veel bij ons op locatie geweest. Hij heeft destijds tevens de post processor gemaakt. Met zijn ervaring weet hij bij nieuwe uitdagingen altijd wel een oplossing te vinden.”
Toekomstperspectief
Automatiseren is en wordt bij veel maakbedrijven steeds populairder, zo ook bij WILA. “Op dit moment zijn we bezig met het volledig automatiseren van het proces tussen aanvraag en productie. Wanneer een klant een bestelling doet, willen we dat het 3D CAD model automatisch wordt gecreëerd. Op basis van het 3D CAD model wordt dan ook weer het CAM programma in SolidCAM gegenereerd én gecommuniceerd met de CNC machine. Hier liggen voor ons nog mooie uitdagingen om verder te groeien”, sluit Gerard af.
Foto: Kantpersgereedschap van WILA