Selecteer een pagina

Home > Ons Werk > De voordelen van een geïntegreerde CAD/CAM oplossing bij WILA

De voordelen van een geïntegreerde CAD/CAM oplossing bij WILA

09/02/2022

WILA produceert klemsystemen en gereedschappen voor kantpers bouwers en gebruikers met SOLIDWORKS en SolidCAM. Gerard Slootman is Proces Engineer bij WILA en vertelt er meer over.
gerard-slootman-wila-solidcam

Al meer dan 85 jaar ontwikkelt en produceert WILA klemsystemen en gereedschappen voor kantpers bouwers en gebruikers. Dat ontwikkelen begint ook bij WILA bij het ontwerpen van het idee en eindigt bij de productie. We spraken met Gerard Slootman, Proces Engineer bij WILA, over de (verbinding tussen) verschillende processen bij het ontwikkelen én produceren van hun producten. Maar ook over de CAD- en CAM software die zij gebruiken.

Over WILA

WILA ontwikkelt en produceert wereldwijd high-end kantpers klemsystemen en gereedschappen. Het doel is het voortdurend ontwikkelen en produceren van deze gereedschappen die de productiviteit en kwaliteit van het buigproces verhogen. WILA telt ruim 350 man personeel met eigen R&D, productie en wereldwijde verkooporganisatie in Nederland, de VS en China.

logo-wila

WILA ontwikkelt en produceert gereedschappen en klemmingen voor kantpers systemen. “Dat doen we wereldwijd”, begint Gerard zijn verhaal. Een kantpers systeem is een machine waarmee je allerlei plaatwerk kunt buigen. “We hebben als organisatie het doel om gereedschappen en klemsystemen te blijven ontwikkelen die de productiviteit én de kwaliteit van buigprocessen verhogen.”

“We ontwikkelen en maken zowel eigen producten – die direct te bestellen zijn en op voorraad liggen – als klantspecifieke producten op aanvraag”, gaat Gerard verder.

Van Design- & Engineering naar Manufacturing

Hoe werkt het ontwikkel- en productieproces bij WILA, wanneer er een aanvraag binnen komt? Gerard: “Onze verkoopafdeling ontvangt een order. Zij schakelen het constructiebureau in voor het maken of genereren van een 3D CAD model. In het 3D CAD model zitten álle stappen van het fabricageproces verwerkt. Hierdoor weet de CAM afdeling direct de juiste CAM programma’s te maken, die meteen door kunnen naar de CNC machine.”
CNC-verspanen-WILA

CAD/CAM integratie

“Het 3D CAD model ontwerpen we in SOLIDWORKS en het maken van CAM programma’s doen we met SolidCAM”, vervolgt Gerard. “Doordat deze oplossingen met elkaar communiceren, wordt er bij een eventuele wijziging in het 3D CAD model een melding gegeven aan SolidCAM. Met één druk op de knop voeren we vervolgens een synchronisatie uit, waardoor de bewerkingen worden geüpdatet en aangepast.”

Doordat WILA continu bezig is met het optimaliseren van hun producten, wordt er regelmatig een wijziging in het CAD model gedaan. “Als we vervolgens iedere keer handmatig een nieuw CAM programma moeten maken, kost dat enorm veel tijd. Bovendien verhoogt het de kans op miscommunicatie tussen onze verschillende afdelingen.”

Wat zijn de voor- en nadelen van een geïntegreerde CAD/CAM integratie? Gerard: “Bij grote samenstellingen in SOLIDWORKS, merk je dat de synchronisatie van het CAM programma in SolidCAM iets meer tijd kost. Dat weegt echter niet op tegen de voordelen. Onze manier van werken is namelijk volledig meegenomen bij het inrichten van onze CAD- en CAM omgeving.

gerard-slootman-wila-solidcam

Foto: Gerard Slootman bezig met zijn ontwerp in de SOLIDWORKS & SolidCAM omgeving. 

Samen groeien

Over CAD2M (en CAD2M’er Aloys Heutink) worden lovende woorden gesproken door Gerard. “De wisselwerking met CAD2M is altijd zeer goed geweest. Wanneer we de Helpdesk nodig hebben, staat men altijd voor ons klaar. Bij het implementeren van SOLIDWORKS en SolidCAM is Aloys veel bij ons op locatie geweest. Hij heeft destijds tevens de post processor gemaakt. Met zijn ervaring weet hij bij nieuwe uitdagingen altijd wel een oplossing te vinden.”

Toekomstperspectief

Automatiseren is en wordt bij veel maakbedrijven steeds populairder, zo ook bij WILA. “Op dit moment zijn we bezig met het volledig automatiseren van het proces tussen aanvraag en productie. Wanneer een klant een bestelling doet, willen we dat het 3D CAD model automatisch wordt gecreëerd. Op basis van het 3D CAD model wordt dan ook weer het CAM programma in SolidCAM gegenereerd én gecommuniceerd met de CNC machine. Hier liggen voor ons nog mooie uitdagingen om verder te groeien”, sluit Gerard af.

kantpersgereedschap-wila-solidcam

Foto: Kantpersgereedschap van WILA

Lees hier meer over de onderwerpen…

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er
CAD2M helpt je verder

Bekijk hier al onze klantverhalen