Selecteer een pagina

Home > Ons Werk > De waarde van Simulation bij de ontwikkeling van Brekr’s fatbike

De waarde van Simulation bij de ontwikkeling van Brekr’s fatbike

06/02/2024

CAD2M’er Taco ging op bezoek bij Brekr om het te hebben over de ontwikkeling van de fatbike en de waarde van Simulation tijdens het ontwerpproces. Na de introductie van de elektrische brommer in 2020, wilden ze bij Brekr hun assortiment verder uitbreiden en kwamen ze uit bij de fatbike, die begin 2022 in ontwikkeling ging.

In Nederland liggen de kansen vooral bij de tweewielers, “want daar vinden we nog dingen uit”, aldus Jasper Hagedoorn, oprichter en Technisch Directeur bij Brekr. Na een tijd bij een grote fietsenfabrikant te hebben gewerkt, besloot Jasper om zijn eigen bedrijf op te richten. Vanuit de fietsenfabrikant was Jasper al bekend met SOLIDWORKS en CAD2M. “We hadden toen heel veel licenties lopen, dus toen ik belde dat ik voor mezelf ging beginnen stond gelijk de deur open en zijn we gaan praten over licenties en hebben we goede hulp en assistentie gekregen.”

CAD2M’er Taco ging op bezoek bij Brekr

Naast enkele SOLIDWORKS Standard en Premium licenties gebruikt Brekr ook SOLIDWORKS Simulation om ideeën en ontwerpen te testen. In de video hieronder vertelt Daniël ter Braak, Head of Engineering, hoe zij Simulation al in een vroeg stadium van het ontwerpproces inzetten, om bijvoorbeeld de sterkte van het zadelsysteem te testen.

Bekijk de video

Uitdaging: een fatbike ontwerpen en ontwikkelen, die geschikt is voor in de stad en ook veilig genoeg is om op slechtere wegen mee te fietsen. De gebruiker moet gemakkelijk het zadel omhoog en omlaag kunnen afstellen, terwijl de fiets tegelijkertijd sterk genoeg moet zijn om 160 kilogram te dragen en schokken te verdragen.

Oplossing: het ontwerpproces van het zadel anders inrichten en in een andere volgorde uitvoeren, zodat al in een vroeg stadium simulaties uitgevoerd kunnen worden om de sterkte van het zadelsysteem te testen.

Resultaat: al vrij vroeg in het ontwerpproces kan geverifieerd worden of bepaalde ideeën überhaupt mogelijk zijn, zoals een zadel dat door middel van clicks op verschillende niveaus versteld kan worden. Het uiteindelijke resultaat is een fatbike die erg stevig en veilig is, met dikke banden en een eenvoudig te verstellen zadel.

““Ik geloof enorm in langdurige partnerships en zakenrelaties. Ik heb een hele prettige samenwerking met CAD2M.”

Jasper Hagedoorn, oprichter en Technisch Directeur bij Brekr

The Electric Ride

Bekijk de mini doc

Bekijk de mini documentaire

Dit is niet de eerste keer dat we bij Brekr opnames hebben gemaakt. Zo schoten we eerder al eens een mini documentaire. Kijk de mini documentaire hiernaast terug en ontdek de persoonlijke drijfveer achter de elektrische brommer en de uitdagingen waar ze bij Brekr tijdens het ontwikkelproces tegenaan liepen.

Dit is Brekr

Bij Brekr geloven ze dat het voertuig van de toekomst twee wielen heeft. Tweewielers zijn perfect voor in de stad, waar ruimte schaars is en parkeren niet altijd meevalt. Aangedreven door een elektrische motor, zijn ze ook nog eens zeer schoon en kun je je snel verplaatsen. Met dit toekomstbeeld voor ogen ontwikkelden ze bij Brekr een elektrische brommer en een lichte motorfiets, gevolgd door een fatbike die geschikt is voor twee personen.
Brekr logo
Wat er voor de toekomst op de planning staat blijft nog even geheim, maar volgens Jasper wordt het een “fenomenaal product”. Hun ambitie? Een wereldmerk worden waarbij iedereen het over 10 jaar, naast Vespa, ook over Brekr heeft.
Electric Superbike Twente

Lees hier meer over de onderwerpen…

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er
CAD2M helpt je verder

Bekijk hier al onze klantverhalen