Selecteer een pagina

Home > Ons Werk > SOLIDWORKS bij BluePrint Automation

SOLIDWORKS bij BluePrint Automation

12/05/2021

BluePrint Automation ontwerpt en levert complete verpakkingslijnen, of zoals BluePrint Automation het noemt: "from filler to truck". In 2005 maakten ze de overstap naar SOLIDWORKS.
BPA Automation SOLIDWORKS

Dat de keuze op SOLIDWORKS viel, had vooral te maken met de manier waarop SOLIDWORKS met assemblies omgaat. Franc Magnee, Manager Operations bij BluePrint Automation: “Het was voor ons essentieel om een complete verpakkingslijn in het 3D CAD programma te kunnen zetten. Je hebt het dan over vele honderden, zo niet duizenden componenten. Bij veel programma’s duurt alleen al het openen van zo’n assembly erg lang. SOLIDWORKS is in staat veel details weg te laten, waardoor het laden aanzienlijk sneller gaat.”

Dit is BluePrint Automation

BluePrint Automation, gevestigd in Woerden, is een internationaal opererende fabrikant van verpakkingsmachines. Het bedrijf is in 1980 gestart met het maken van machines, waarmee producten in flexibele verpakkingen, bijvoorbeeld zakken chips, in omdozen verpakt worden. Op dat moment was dat de ontbrekende schakel in verpakkingslijnen.

Maak kennis met de rol

Met inmiddels zo’n 360 medewerkers, wereldwijd verkoopkantoren en productiefaciliteiten op twee locaties in Nederland en in de VS, kun je concluderen dat het bedrijf sinds het maken van de machines snel is gegroeid. In 2003 heeft BluePrint Automation in de VS een bedrijf overgenomen dat gespecialiseerd is in robotica, om die techniek in de verpakkingsmachines toe te kunnen passen. Inmiddels maakt BluePrint Automation niet meer alleen de verpakkingsmachines, maar ontwerpt en levert het bedrijf complete verpakkingslijnen, of zoals BluePrint Automation het “zelf noemt: from filler to truck”.

Bij het ontwerpen van een verpakkingslijn wordt gebruik gemaakt van op maat ontwikkelde verpakkingsmachines en daarnaast ingekochte machines en rollerbanen. Alles wordt klant specifiek ontwikkeld (Engineering To Order). Produceren doet BluePrint Automation niet zelf. De productie wordt uitbesteed en de eindassemblage vindt plaats in Woerden.

BPA Automation

Bron: BPA Automation

Configureerbare verpakkingsrobot

Twee jaar geleden is BluePrint Automation begonnen aan een nieuw en ambitieus project: het configureerbaar maken van een verpakkingsmachine in SOLIDWORKS. Magnee: “Natuurlijk werken we veel met bibliotheken, die we in de loop van de tijd ontwikkeld hebben. Maar bij het ontwerpen van een geheel nieuwe machine, beginnen we toch vanaf scratch. Dat wilden we efficiënter maken. Het idee was: niet steeds opnieuw beginnen met modelleren, maar door binnen een model opties aaneen uit te zetten en variabelen te wijzigen, de machine aanpassen aan de vraag van de klant. De machine waarmee we aan de gang zijn gegaan is een deltarobot die producten visueel waarneemt, oppakt en op de juiste manier in een doos plaatst. De machine heeft één tot zes robots, single-pick of multi-pick, en verder talloze opties voor bijvoorbeeld het waarnemen van de producten, sluiten van de doos, wegen, printen, inspecteren enzovoort. In totaal bestaat de machine uit maar liefst zo’n 100 componenten.”

“Eerst zijn we de machine helemaal opnieuw in SOLIDWORKS gaan modelleren,” vertelt Magnee. “Dat moest natuurlijk zeer gestructureerd gebeuren, om te zorgen dat later alle essentiële gegevens aan te passen zijn en het model goed geüpdatet wordt. We hebben er voorlopig voor gekozen om nog geen speciale configuratiesoftware te gebruiken. Op den duur willen we daar echter wel naar over. Het beheer van de modellen wordt dan veel makkelijker en het wordt dan bijvoorbeeld ook mogelijk om een kostprijsberekening te koppelen aan de configuratie. Dat is in het salestraject natuurlijk ideaal.”

SOLIDWORKS MBD bij CAD2M annotaties

“Het configureerbaar maken heeft grote voordelen. Elke keer nadat we een machine bouwen, kijken we wat er niet optimaal functioneert en wat er beter kan. Zo komen we tot een beter uitontwikkeld product.”

Franc Magnee, Manager Operations, BluePrint Automation.

3D ontwerpen met CAD2M

SOLIDWORKS 3D CAD niet weg te denken

“In 2005 zijn wij bij bij BluePrint overgestapt op SOLIDWORKS”, vertelt Franc Magnee, Manager Operations bij BluePrint Automation. “We werkten toen nog in 2D en merkten dat tegen de grenzen van de mogelijkheden aan liepen. We hebben verschillende 3D-pakketten bekeken en vergeleken. Dat de keuze op SOLIDWORKS viel, had vooral te maken met de manier waarop SOLIDWORKS met assemblies omgaat. Het was voor ons essentieel om een complete verpakkingslijn in het 3D CAD-programma te kunnen zetten. Je hebt het dan over vele honderden, zo niet
duizenden componenten. Bij veel programma’s duurt alleen al het openen van zo’n assembly erg lang. SOLIDWORKS is in staat veel details weg te laten, waardoor het laden aanzienlijk sneller gaat.”

“Inmiddels is SOLIDWORKS in de productontwikkeling niet meer weg te denken,” aldus Magnee. “De machines en lijnen die we ontwikkelen, worden steeds complexer. Dat komt deels door de hogere eisen die de klant stelt, en deels door de toegenomen
mogelijkheden van de techniek, met name robotica. Als wij bijvoorbeeld een machine in een bestaande lijn moeten vervangen, wil de klant vaak veel meer functies in de nieuwe machine geïntegreerd hebben dan er in de oude zaten. De footprint en de afmeting van de machine, moet echter wel gelijk blijven. Dat stelt hoge eisen en maakt dat de machine veel complexer wordt”.

“Zonder SOLIDWORKS zijn dit soort projecten eigenlijk niet uit te voeren. We zien in SOLIDWORKS precies of alles past en of er ruimte is voor alle kabelbomen. Wanneer dat nodig is kunnen we snel aanpassingen in het ontwerp maken. De maakbaarheid is makkelijk te controleren wat veel problemen bij productie en montage voorkomt.”

PDM voor verdere optimalisatie

“Logistiek is in onze bedrijfsvoering erg belangrijk,” aldus Magnee. “Elk project is in feite nieuw, omdat het op basis van
klantwensen ontwikkeld wordt. Toch is er bij ons niemand die zich specifiek bezighoud met werkvoorbereiding, en de inkoop wordt door een klein team gedaan. Het detailleren van werktekeningen laten wij in China doen, de productie wordt uitbesteed. Dat alles is alleen mogelijk doordat wij sinds 2007 SOLIDWORKS PDM gebruiken voor het beheren van ontwerpdata. In een latere fase hebben we samen met onze reseller CAD2M de PDM oplossing gekoppeld aan ons ERP-systeem. Dat heeft de efficiëntie in ons bedrijf enorm verhoogd.”

Wat levert een pdm oplossing op?
BPA Automation SOLIDWORKS

Bron: BPA Automation

Nadat het model in SOLIDWORKS op de juiste manier opgezet was, was het project eigenlijk nog maar halverwege. Ook de logistiek moest aangepast worden op deze andere manier van werken. BluePrint Automation is een ordergestuurd bedrijf. Dat betekent dat er geen onderdelen op voorraden gehouden worden. Nu is er echter een meer gestandaardiseerde machine en daarmee wordt het ook aantrekkelijk om wel voorraden van veelgebruikte componenten te gaan houden. Dat vereiste echter wel de nodige aanpassingen in het ERP-systeem, want dat was daar niet op ingericht. “Het configureerbaar maken heeft voor ons grote voordelen,” aldus Magnee.

“Om te beginnen wordt de engineeringtijd sterk bekort. Waar we normaal zes maanden ontwikkeltijd voor een machine hadden, kunnen we het nu in zes weken een machine naar klantspecificatie configureren, zo’n 75% sneller. Daarnaast kunnen we 10-20% besparen op de inkoop, doordat we voorraad-gestuurd inkopen. Verder merken we dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van de machine hoger wordt. Na elke keer dat we de machine bouwen kunnen we kijken wat er niet optimaal functioneert, en wat verbeterd kan worden. Zo komen we tot een beter uitontwikkeld product dan voorheen mogelijk was. Natuurlijk kunnen we niet aan alle klantvragen voldoen met deze machine, maar 80% van de vraag kunnen we er zeker mee afdekken.”

Lees hier meer over de onderwerpen…

Wat CAD2M voor jou kan betekenen?

We helpen je graag met jouw design- & engineering of (additive) manufacturing vraagstukken. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er
CAD2M helpt je verder

Bekijk hier al onze klantverhalen