PLM proces in de maakindustrie
De droom van elk maakbedrijf. Al je bedrijfsprocessen in één omgeving met elkaar verbinden. Met behulp van PLM wordt elk idee, zo snel en efficiënt mogelijk, een prachtig product. Waar je ook na productie de volledige controle over houdt. Je blijft je product én proces zo efficiënt mogelijk door ontwikkelen.
PLM proces in de maakindustrie
Hoe een Product Lifecycle Management proces er in de maakindustrie uit kan zien, laten we je hieronder zien.
Yes, er is een goed idee
Vanuit een klant- of marktvraag start je altijd met een innovatief idee.
Wat moet er (opnieuw) worden geengineerd om van je idee daadwerkelijk een product te maken? Oftewel bepaal je engineeringsstrategie. ↓
Bepaal hoe je dat idee gaat ontwikkelen tot een product
Kies een passende engineeringsstrategie. Veel voorkomende strategieën in de maakindustrie zijn Configer to Order (CTO), Engineering to Order (ETO), Make to Stock (MTS) of Make to Order (MTO), uiteraard zijn er nog vele andere opties mogelijk.
Wanneer we de strategie bepaald hebben en we moeten (opnieuw) engineeren, willen we precies weten wat. Dat maken we inzichtelijk met het V-model. ↓
Stel je eisen en specificaties op
Alle ontwerp- en producteisen worden inzichtelijk met het V-model. Aan de hand daarvan stel je de uiteindelijke ontwerpeisen en specificaties op.
Eisen – waar het product aan moet voldoen &
Specificaties – hoe die eisen dan vertaald worden naar het productontwerp, zodat je kunt beginnen met het ontwerpen. ↓
Voeg alle ontwerpen samen in één overzicht
Uit de multi-CAD ontwerpen op mechanisch, elektro en software gebied ontstaat dan een volledige Engineerings Bill of Material oftewel E-BOM in je PLM-omgeving.
Doordat alle bovengenoemde facetten aan elkaar gekoppeld zijn in de PLM-omgeving, blijft je E-BOM overzichtelijk en altijd actueel wanneer er bijvoorbeeld iets aan één van de ontwerpen veranderd. Je stuklijsten blijven up-to-date. ↓
Maak je klaar voor productie
Om het volledige product te kunnen produceren heb je waarschijnlijk meer nodig dan dat je op je E-BOM terug vindt, dat zetten we in de Manufacturing Bill of Material oftewel de M-BOM.
Dit is een koppeling met de E-BOM, aangevuld met (extra) onderdelen en gereedschappen die we niet zelf engineeren, maar bijvoorbeeld inkopen.
In de M-BOM vind je dus alles terug wat nodig is om je product in elkaar te zetten. Maar ook hoe je dat het best kunt doen. De routing die nodig is. Tijd om de makers van je product zo goed mogelijk te instrueren. ↓
Communiceer de werkinstructies
In de M-BOM wordt ook de routing duidelijk; in welke volgorde en op welke machines worden de onderdelen gemaakt en geassembleerd tot het totaal product. Dit wil je helder communiceren in je bedrijf en dat doe je via de werkinstructies.
Doordat alle bovengenoemde facetten aan elkaar gekoppeld zijn via de PLM-omgeving, worden deze werkinstructies eenvoudig gegenereerd en blijven ze altijd up-to-date als er een aanpassing wordt gedaan in één van de ontwerpen.
Klaar om te produceren. Maar denk ook aan de nazorg van je product. ↓
Je product is klaar, maar je proces nog niet
Vergeet niet je Service Bill of Material oftewel S-BOM op te stellen. Want veel producten of eigenlijk onderdelen van producten hebben helaas niet het eeuwige leven. Daarom geef je in een S-BOM aan wanneer, welke onderdelen aan vervanging toe zullen zijn.
Doordat alle bovengenoemde facetten aan elkaar gekoppeld zijn in de PLM-omgeving kun je hier bijvoorbeeld de werkinstructies omgekeerd laten zien. Je productiemedewerkers weten hoe het product uit elkaar gehaald moet worden om de vervangende onderdelen te plaatsen.
Het liefst wil je overal op voorbereid zijn, maar dat lukt helaas niet altijd. Er zullen vast onverwachte problemen aan je product ontstaan. Hoe ga je daar me om? ↓
Wat als er problemen aan je product ontstaan?
Waarschijnlijk krijg ook jij te maken met problemen aan je product. Het liefst los je dit zo snel en efficiënt mogelijk op. Dit noemen we ook wel Issue & Change Management.
Doordat alle bovengenoemde facetten aan elkaar gekoppeld zijn in de PLM-omgeving, leg je snel de pijnpunten bloot en kun je eenvoudig als compleet team oplossingen en/of verbeteringen aanbrengen. Dit geldt natuurlijk ook voor het ontwikkelen van een opvolger van je product. Je oude, goed georganiseerde, data is dan het perfecte uitgangspunt.
Dit alles wordt ondersteund door een uitgebreide Project Management tool die zorgt voor een overzichtelijke samenwerking, een goede planning, heldere rapportages en volledige grip op je totale productontwikkeling. Kortom:
Al je bedrijfsprocessen in één omgeving met elkaar verbonden.
PLM traject met CAD2M
Door de jarenlange ervaring in de maakindustrie weten onze CAD2M’ers als geen ander dat dit soort grote PLM trajecten zorgvuldig moeten worden aangepakt. Bij PLM Consultancy ligt dan ook onze expertise. Bekijk hier hoe we een PLM traject aanpakken.
Dit zijn wij. CAD2M.
Bij CAD2M worden wij pas echt enthousiast wanneer we bedrijven met onze maakkennis kunnen helpen het optimale uit hun bedrijfsprocessen te halen. Wij weten als geen ander dat een PLM-traject een groot en complex traject is. Daarom nemen wij daar ook uitgebreid de tijd voor.