Selecteer een pagina

Webinar: Van engineering- naar productiestuklijst

Vincent en Martijn leggen uit.

  • Verschil EBOM, MBOM en SBOM
  • Van EBOM naar MBOM
  • Omgaan met revisies en stuklijsten

Deze onderwerpen worden besproken:

EBOM, MBOM & SBOM

Een ontwerp van een product bestaat uit een mechanisch ontwerp, wat kan worden aangevuld met bijvoorbeeld een elektrisch, hydraulisch of software ontwerp. Al deze ontwerpen samen noemt men een multi-CAD ontwerp. Uit dat multi-CAD ontwerp ontstaat de Engineering Bill of Material EBOM, oftewel de Engineering stuklijst.

Om het volledige product te produceren heb je meer nodig dan dat je op je EBOM terug vindt. Die ontbrekende informatie vind je in de Manufacturing Bill of Material (MBOM). Je kunt dan denken aan extra onderdelen zoals olie of vet die bij een product geleverd worden.

Dan is er ook nog de Service Bill of Material (SBOM), waarin je de onderhoudsinstructies opneemt. Wanneer en hoe je een onderdeel moet vervangen, wordt beschreven in deze stuklijst.

Tijdens de webinar wordt er dieper ingegaan op de verschillende stuklijsten.

Van EBOM naar MBOM

Dat er verschillende soorten stuklijsten zijn, betekent óók dat er verwarring kan ontstaan bij het ontwikkelen en produceren van het product.

Zo is de EBOM meestal niet geschikt voor de productieafdeling. Simpelweg omdat in eerstgenoemde géén rekening wordt gehouden met onderdelen die ‘geëngineerd’ hoeven worden, maar wél belangrijk zijn voor de productie. Denk hierbij aan olie, vet, verf en verpakkingsmateriaal.

Tijdens de webinar vertellen de heren hoe je op een efficiënte manier van je engineering stuklijst een productie stuklijst realiseert.
ten en hun functies.

Omgaan met revisies en stuklijsten

Tot slot laten we zien hoe je bij het genereren van de juiste stuklijsten omgaat met revisies. Wanneer de engineer namelijk een revisie maakt, wil je dat deze één op één wordt meegenomen in de definitieve stuklijsten.

De engineer maakt de revisie, en dit komt in de EBOM. De truc is nu om ervoor te zorgen dat laatste wijzigingen óók in de MBOM terecht komt, met zo min mogelijk handmatige handelingen.

STUDIOCAD2M behind the scenes

Bekijk het webinar

Nieuwsgierig geworden? Laat je gegevens achter, zodat we je het webinar per mail kunnen toesturen. CAD2M’ers Vincent en Martijn vertellen je alles over de verschillende stuklijsten en hoe je omgaat met eventuele revisies.

Veel kijkplezier!

Laat je gegevens achter om het webinar te bekijken