Selecteer een pagina

Webinar: Van engineering- naar productiestuklijst

Martijn en Vincent vertellen meer over:

  • verschil EBOM, MBOM en SBOM;
  • van EBOM naar MBOM;
  • omgaan met revisies en stuklijsten.

Deze onderwerpen worden besproken:

EBOM, MBOM & SBOM

Een ontwerp van een product bestaat uit een mechanisch ontwerp, wat kan worden aangevuld met bijvoorbeeld een elektrisch, hydraulisch of software ontwerp. Al deze ontwerpen samen noemt men een multi-CAD ontwerp. Uit dat multi-CAD ontwerp ontstaat de Engineering Bill of Material (EBOM), oftewel de Engineering stuklijst.

Om het product te produceren heb je meer nodig dan dat er op je EBOM staat. Die ontbrekende informatie vind je in de Manufacturing Bill of Material (MBOM). Denk bijvoorbeeld aan extra onderdelen, zoals olie of vet, die bij een product geleverd worden.

Dan is er ook nog de Service Bill of Material (SBOM), waarin de onderhoudsinstructies worden opgenomen. Wanneer en hoe je een onderdeel moet vervangen, wordt beschreven in deze stuklijst.

Van EBOM naar MBOM

Dat er verschillende soorten stuklijsten zijn, betekent óók dat er verwarring kan ontstaan bij het ontwikkelen en produceren van het product.

Zo is de EBOM meestal niet geschikt voor de productieafdeling. Simpelweg omdat in deze stuklijst géén rekening wordt gehouden met onderdelen die niet geëngineerd hoeven worden, maar wél belangrijk zijn voor de productie. Denk hierbij aan olie, vet, verf en verpakkingsmateriaal.

Tijdens het webinar vertellen we hoe je op een efficiënte manier van je engineering stuklijst een productie stuklijst realiseert.

Omgaan met revisies en stuklijsten

Tot slot laten we zien hoe je bij het genereren van de juiste stuklijsten omgaat met revisies. Wanneer de engineer namelijk een revisie maakt, wil je dat deze één op één wordt meegenomen in de definitieve stuklijsten.

De engineer maakt de revisie, en dit komt in de EBOM. De truc is nu om ervoor te zorgen dat laatste wijzigingen óók in de MBOM terecht komen, met zo min mogelijk handmatige handelingen.

STUDIOCAD2M behind the scenes

Bekijk het webinar

Nieuwsgierig geworden? Dit webinar is meteen te bekijken. Laat je gegevens achter en je ontvangt de link naar het webinar direct in je mailbox. 

Heb je tijdens het webinar vragen? Schrijf ze op en deel ze met ons. Hoe je dat het beste doet, lees je in de mail. We delen graag alles over de verschillende stuklijsten en hoe je omgaat met eventuele revisies.

Alvast veel kijkplezier!

Laat je gegevens achter en bekijk het webinar.